Ostalo

Cijepljenje je drastično smanjilo broj žrtava ospica

Objavljeno 08.05.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "DrAndrija Štampar"

Ospice su vrlo zarazna i potencijalno ozbiljna bolest, uzrokovana virusom.
Cijepljenje je drastično smanjilo broj žrtava ospica
 

Dvije doze cjepiva protiv ospica pružaju doživotnu zaštitu od infekcije (zaraze) i potencijalno ozbiljnih posljedica bolesti.

Prije uvođenja masovnog cijepljenja na globalnoj razini, svake dvije do tri godine pojavljivale su se velike epidemije i, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), uzrokovale 2,6 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu godišnje.

Cijepljenjem se taj broj drastično smanjio, no virus i nadalje cirkulira te se procjenjuje da je u 2021. godini od ospica preminulo 128.000 osoba.

U 2023. godini u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije, zabilježen je porast oboljelih od ospica.

Jedini način da se ospice zaustave je spriječiti ih cijepljenjem.

Cijepljenje protiv ospica sigurno je i učinkovito.

Gotovo 99% osoba koje prime dvije doze cjepiva bit će doživotno zaštićeno.

Uz procijepljenost od 95% u populaciji svake godine, spriječit će se širenje ospica i obolijevanje od ospica te velike epidemije, a uz održan kontinuitet visokog cjepnog obuhvata doći će do eliminacije bolesti iz društva.

Ospice se prenose kapljičnim putem, odnosno izravnim kontaktom.

Virus inficira respiratorni trakt, zatim se širi cijelim tijelom.

Virus ospica može živjeti do dva sata na površini predmeta ili u zraku.

Osobe se mogu zaraziti udisanjem kontaminiranog zraka ili dodirivanjem zaražene površine, a potom dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Zaražena osoba može širiti virus i prije, nego što je razvila simptome.

Virus je visokozarazan, a 90% neimunih osoba (bez zaštite) koje dođu u kontakt s virusom, razvit će bolest.

Kao i mnoge zarazne bolesti, ospice obično počinju pojavom općih simptoma zaraznih bolesti - visokom temperaturom, praćenom curenjem nosa, kašljem, crvenilom i suzenjem očiju.

Razvijaju se i specifične male, bijele mrlje na sluznici, unutar obraza.

Nakon nekoliko dana razvija se osip koji tipično započinje na glavi (čelo i iza uški) te se postupno širi po licu, vratu, trupu i na cijelo tijelo.

U većini slučajeva klinička slika traje od sedam do 10 dana, ali kod oko jedne od pet osoba će se razviti ozbiljnije komplikacije, poput: infekcije uha, gluhoće, sljepoće, upale pluća, encefalitisa (otok mozga) ili čak smrti.

Također se pokazalo da zaraza ospicama oslabljuje imunološki (obrambeni) sustav osobe, što otežava borbu s drugim uzročnicima zaraznih bolesti, nekoliko mjeseci, moguće i godinama.

Svaka neimuna osoba (koja nije preboljela bolest, nije bila cijepljena ili je bila cijepljena, ali nije uspjela razviti imunitet) može se zaraziti.

Ozbiljne komplikacije češće su u djece dobi mlađe od pet godina i odraslih, starijih od 30 godina.

Neimune žene, koje u trudnoći obole od ospica, u opasnosti su od pobačaja ili prijevremenog porođaja i rođenja djeteta niske porođajne mase.

Izbijanje epidemija ospica može biti posebno smrtonosno u zemljama koje doživljavaju ili se oporavljaju od prirodne katastrofe ili sukoba.

Šteta koju trpi zdravstvena infrastruktura i, posljedično, zdravstvene usluge dovodi do prekida provođenja rutinskog cijepljenja, a uz prenapučenost karakterističnu za kolektivni smještaj (kampovi za stanovanje tijekom izvanrednih hitnih stanja), može doći do povećanog rizika pojave i širenja zaraze.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.